keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Prove them wrong

Muistan elävästi sen ajan, kun kaikki mitä blogiini raapustin, jokainen kuva jonka julkaisin, sai osakseen suurta halveksuntaa sekä huiman määrän negatiivista palautetta – jopa netin ulkopuolella mulle naureskeltiin julkisesti. Valokuvani olivat kehnoja, asentoni vielä kehnompia ja muokkaukseni taso – sen kuvaileminen oli yhtä suurta halventavien kirosanojen epävireistä sinfoniaa. Muiden mukaan tein itsestäni yhä entistäkin naurunalaisemman.

Sittemmin, tuumaillessani keinoja kuvieni laadun parantamiseksi, sain päähäni aatoksen järjestelmäkameran hankkimisesta. Ajatukseni saama vastaanotto oli kuitenkin juuri sellainen joksi sen voisi kaiketi kuvitellakin – kukapa uskoisi tuon kaulahuiveihin sonnustautuneen surkimuksen osaavan järkkäriä käyttää.
theimportanceofbeinganonymous
Anonyymeistä vastalauseista huolimatta, ostin rahankeruuoperaationi päätteeksi ensimmäisen järkkärini, Nikon D3100:n kittiputkineen, lokakuun alussa vuonna 2011. Oli totta, että hallitsin sen käytön jotakuinkin yhtä taitavasti kuin vastasyntynyt hallitsee kvanttifysiikan salat. Halusin kuitenkin oppia. Yritys ja erehdys – siinä oli tekniikkani.

Mainitessani aikeistani aloittaa hypiskely kameran kanssa tuolloin itselleni hyvin läheiselle ihmiselle, hän kannustuksen sijaan ärähti: "Idiootti, tekisit ees jotain mitä oikeesti osaat! Jos oot paska valokuvaaja, niin mitä järkee!" Noin puoli vuotta myöhemmin tein hänelle erästä merkkipäivää varten valokuvan, jota hioin parhaan kykyni mukaan, vain häntä varten. Mahdollisen kiitoksen sijaan hän tokaisi: "Paska klisee."

Useat kommentoijat myös syyttivät mua muiden valokuvaajien teosten jäljittelystä, vaikka itse tiesin, etten ole sellaista tehnyt. En kuitenkaan luovuttanut – en viskannut tummaa valokuvausmasiinaani syrjään, vaan jatkoin harjoittelua ja kehittelin uusia toteutustapoja. Ihmeellistä kyllä, pikkuhiljaa aloin saada myös myönteistä palautetta, jonka voimalla jaksan jatkaa yhä edelleen.

Tähän päivään mennessä olen näperrellyt kuvailun parissa jo muutaman vuoden, ja muodostanut omanlaiseni tyylin, jota kukaan ei (ainakaan vielä) ole väittänyt joltakulta muulta matkituksi. Luonnehtisin valokuvaustani surrealistiseksi ja varsin omakuvapainotteiseksi, sillä nykyään päättäessäni ikuistaa jonkin kahjon aivoitukseni, osaavana tiiminäni toimii poikkeuksetta minä itse, kamerani sekä rakas, temppuileva itselaukaisimeni.

Kaikesta huolimatta tarinamme surkimus, josta ei muiden mukaan ollut linssinsuojuksen kuvaamista kummempaan, sai joulukuisella valokuvaustyöllään "I never fall asleep, I only fall apart" kuvaamataidon lukiodiplominsa arvosanaksi parhaan mahdollisen, nimikkeellä erinomainen – sekä lähes liian suuret kehut kuvaamataidon opettajaltaan.
The Despair
Jostain järjenvastaisesta syystä moni ihminen tuntuu ottaneen elämäntehtäväkseen kanssaihmistensä lannistamisen, keinolla millä hyvänsä. Milloin joku on liian typerä, ruma taikka saamaton saavuttaakseen jotakin. Tekstilläni tahdoinkin osoittaa – ylpeilyn taikka itsekehun sijaan – ettei tule koskaan antaa muiden ihmisten määritellä, mitä ei ole ja mihin ei pysty – vaan osoittaa heidän tosiaankin olevan väärässä. Vai mitä mieltä olette?

47 kommenttia:

 1. En oo pitkään aikaan jättänyt kommenttia, mutta nyt oli ryhdistäydyttävä ja sanottava ääneen se mitä ajattelen aina sun postauksia lukiessani, sie osaat kyllä tän homman! Tarkotan niin näitä kuvia, kun näitä sun upeita tekstejä - onneks et antanut idioottien musertaa sua, vaan päin vastain (':

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että päädyit tällä kertaa kommentoimaan : ) Oon itse erinäisistä syistä melko epävarma itsestäni ja jotakuinkin kaikesta mitä teen, joten tämänkaltainen myönteinen palaute voi oikeasti toimia päivän pelastajana! Iso kiitos! : )

   Poista
 2. Todella hyvä ja asiallinen postaus, toivottavasti kaikki lukevat nuo sanat ajatuksella!
  On myös hienoa huomata, miten paljon olet kehittynyt ja miten olet aina jaksanut painaa eteen päin noiden anojen kommenteista huolimatta!
  Oliko toi postauksen kuva muuten se lukiodiplomisi?

  Keep going dude :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, toivotaan niin!
   Heh, mustakin on suhteellisen hassua kelata aikaa blogin kautta vaikkapa kahdella vuodella taaksepäin, ja verrata silloisia valokuvia nykyisiini, ero on melko huomattava : )
   Ja ylläolevan kuvan väkersin itse asiassa hiljattain vain tätä postausta varten, lukiodiplomityö löytyy täältä: http://a-boy-with-no-name.blogspot.fi/2013/11/i-never-fall-asleep-i-only-fall-apart.html :)

   Poista
 3. Ihana ja innoittava teksti, mahtavaa että jaksoit yrittää lannistajista huolimatta! :----) Sun kuvas on upeita c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuulunee teille lukijoille – ilman teitä lannistajien vastakohtia en olisi luultavasti jaksanutkaan! : ) Hurjasti kiitoksia! (=

   Poista
 4. Toi on niin oikee asenne! :) Sun kuvat on upeita ja noi muokkaukset.. en kyllä osais tehä mitään vastaavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! : ) Tässäkin asiassa suuri tekijä on tosin se, kuinka paljon jaksaa ja haluaa harjoitella – mikäli photoshopvelhoilu houkuttaa, niin siitä vaan treenailemaan : )

   Poista
 5. mä en ymmärrä muutenkaan mitä ihmiset saa tosta että mennään haukkumaan ja lannistamaan muita? mutta totta, se tuntuu vaan niin kauheen hyvälle kun voi todistaa ja näyttää niille, jotka on joskus epäilly sua, että pystyt asioihin joihin sun ei oltais uskottu pystyvän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, ihmettelinkin juurikin samaa Facebookin puolella – lieneekö heillä jokin ylväskin motiivi toimintansa oikeutukseksi, vai mahtaako kyseessä olla vain "jos minä en osaa, eivät saa muutkaan osata"-periaate, joka tuntuu ainakin omassa maassamme vallitsevan laajalti. Mutta aivan totta, toivottavasti tämä eräs nimeltämainitsematon henkilö anonyymien vihaajien lisäksi sattuisi lukaisemaan tämän!

   Poista
 6. Tosi mahtava postaus! Ja pakko sanoa, että sun kuvaus- ja kuvanmuokkaustaitoja on ilo katsella - näkee että työ on kannattanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, tänne on tullut niin mukavia kommentteja, etten osaa niihin oikein edes vastata! Mutta hurjan paljon kiitoksia sulle! : )

   Poista
 7. Word!! Miksi ihmiset eivät voisi vaikka mielummin kaivaa sitä omaa napaansa, kerta se niin täydellinen on, ja olla puuttumatta siihen, mitä toiset haluavat elämässään toteuttaa!! Olet Axel taitava valokuvaaja ja muokkaaja, siitä ei pääse mihinkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppas muuta, samaa oon mietiskellyt useaan otteeseen monenkin erinäisen, ei-niin-kivan seikan vuoksi. Ehkäpä he näkevät jotakin yrittävän ihmisen jonkinlaisena uhkana itselleen – tai sitten he ovat vain sanalla sanoen idiootteja, mikä lienee todennäköisempää. Mutta kiitos kovasti Iina, sulta tulee aina niin innoittavia kommentteja! : )

   Poista
 8. Labi! Tādiem, kā Tu - pieder pasaule! Katram savs ceļš ejams! Nebaidies riskēt un būt tādam, kādu Tu pats redzi sevi! Mākslinieks - Tā ir personība! Individuālists!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Though I needed a bit help from Google Translator, I think I got the point! It's very true that being an artist is much more than a hobby, it's more like a way of life or a personality, like you said. I believe that artistic people see the world in a very different way than the others – they find beauty in places where others do not.

   Poista
 9. Hyvä postaus, arvostan kun jaksoit puskea eteenpäin kaikesta huolimatta, oot huikee!

  VastaaPoista
 10. Hyvä Axel! (: Susta huomas heti ekalla katsomalla että oot omanlainen persoona, ja se on uskomattoman arvostettavaa. Voin kyllä myöntää ettei sulla mikää kovin helppo ylä-aste ollu, mutta sä selvisit. Ja kato nyt ittees, oot iha mieletön lajissas. Kyllä toi valokuvaus on sun juttus ja todellaki jatka sitä mitä teet. Oon todella ylpee susta! : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yläasteaika – elämäni hirveimmät kolme vuotta, joihin en palaisi mistään hinnasta – oli kyllä jotain aivan absurdia.
   Sitä enempää muistelematta, en oikein osaa sanoa muuta kuin kiitos kovasti!! : )

   Poista
 11. Ehkä kannattaisi ajatella aina periaatteella "kateelliset jauhaa paskaa", koska se on harvinaisen usein totta. Tuskin kukaan muutenkaan sikiövaiheessa mikään ammattikuvaaja ole, ja noiden kommenttien laadun perusteella niiden lähettäjät tuskin itsekkään mitään parhaimpia kuvaajia ole ollut. Pienimunattomia vielä, koska ei ole pokkaa tulla sanomaan mielipiteitään päin naamaa. Mutta hienoja kuvia kuitenkin otat, itsellä tuhoutuisi viimeisetkin hermon rippeet tuollaisten muokkausten suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän tuo on. Varsinkin julkisuuteen jollain tavalla pompanneista henkilöistä – otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa "kielinainen" Sara – sanotaan lähes aina samaa: "Pystyyhän tohon kuka vaan." Lienee paikallaan kysyä, mikseivät he ole sitten tehneet sitä itse.. ---> Kyseisenlaisista tapauksista ainakin huokuu silkka kateus.
   Ja niinhän se tosiaan on, että netissä on helppo huudella, mutta ainakaan nykyään kovinkaan moni ei siihen rohkene kasvotusten, ellei sitten saa tuekseen tusinan verran kavereita tai ole kunnolla soosseissa.
   ...hmm, tulipas sekavaa tekstiä, mutta anyways: kiitos paljon! : )

   Poista
 12. Täytyy kyllä sanoa, että nyt oli hyvin kirjotettua asiaa!
  Peukunnosto sulle, kun oot jaksanut yrittää kaikesta huolimatta. Itse otan kaikesta negatiivisesta palautteesta nokkiini, mutta ehkäpä sitä vois ottaa sun kaltaisista ihmisistä mallia.
  Pitkän tien oot kulkenut ja mahtavia kuvia teet! Pidä lippu korkealla jatkossakin! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan saatan itsekin loukkaantua jollain tasolla negatiivisesta palautteesta, mikäli se ei ole rakentavaa vaan tahallista nälvimistä. Joskus harvoin kohdalle sattuu jopa sellaista kritiikkiä, joka saa taidokkaasti pilattua hyvänkin päivän, mutta onneksi löytyy myös teitä, jotka jaksatte kommentoida tänne kaikenlaista kivaa! : ) Hurjasti kiitoksia siis! :)

   Poista
 13. Voin samaistua tuohon tekstiin. Ei kukaan ole seppä syntyessään ja harjoittelemallahan sitä oppii.

  Muista että menestyjät haluaa muidenkin menestyvän, ei epäonnistuvan. Joten jos joku tulee avautumaan kuinka surkea kuvaaja on ja tahallaan yrittää lannistaa, hän ei todennäköisesti tule menestymään kovin hyvin elämässään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuskinpa kyseisenkaltainen asenne kovin kauas kantaa.. :/

   Poista
 14. Sun sinnikkyys on ihan äärettömän ihailtavaa, ja työn jälki on järjettömän upeeta :) keep on going, oot huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla lienee jokin sisäinen tarve todistaa epäuskoisille ihmisille kyvykkyyteni milloin minkäkin asian suhteen – mahtaako se sitten olla hyvä vaiko huono ominaisuus, onkin kysymys erikseen.. : D
   Muttamutta, tää piristi kyllä kovasti päivää, kiitos paljon! : )

   Poista
 15. Olisitko tehnyt tätä postausta jos et ois ollu varma että saat positiivisen vastaanoton?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin. En oikeastaan kirjoita tällaisia tekstejä positiivisten kommenttien toivossa, vaan saadakseni ihmiset ajattelemaan.

   Poista
 16. Hieno postaus!
  En ite oo sun blogia ihan tuolta 2011 asti seurannu niin en edes tiedä millainen se on silloin ollu mut niin kauan kun oon täällä käyny pyörähtelemässä ni oon ollu aivan ihastuksissani sun omaperäisestä tyylistä niin kuvien kuin kirjotustenki suhteen :D
  Keep going!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, voinen itsekin myöntää, ettei se aivan laadukkaimmasta päästä ollut, mutta sen saama halveksunta oli mielestäni silti hieman kohtuutonta. Mutta kovasti kiitoksia! : )

   Poista
 17. Mää en oo varmaan ikinä kommentoinut sun blogiin, mut kerta se on ensimmäinenkin :D Mää en ihan mistä tahansa valokuvablogeista perusta vaan tykkään enemmän tekstipainotteisuudesta. Sun blogi ja valokuvat kuitenkin ovat niin uniikkeja, mielikuvituksellisia ja ihania, etten vaan voi olla tykkäämättä ja seuraamatta! Vaikutat itsekin ihan huipputyypiltä tekstiesi perusteella :) Ja muista, että haters gonna hate. Vaikka ilkeät kommentit tuntuvat pahoilta, niin tällaisia kommentteja jättävät kasvottomat anonyymit ovat vain kateellisia. Keep up the good work, Axel! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että päädyit vihdoin kommentoimaan, tällaista palautetta on aina ilo lukea! Jollain tavalla musta on hassua, miten nuo ilkeät kommentit ovat vuosien varrella muuttuneet pienenpieneksi kommenttien vähemmistöksi, kun taas tällaiset päivänpiristykset ovat lisääntyneet melko merkittävästikin! : ) Hurjan paljon kiitoksia siis! :)

   Poista
 18. todellakin oikee asenne! Se mikä omasta mielestä tuntuu ja näyttää oikeelta on se ''oikee'' tapa edetä. Muiden kritiikki ja tshaibulin jauhannan ei pidä siihen vaikuttaa vaikkakin se pahalta tuntuu jos kokoajan haukutaan ja koetetaan lannistaa. Kaikki ei oo hyviä kaikessa, mutta uutta oppii ja paremmaks tulee vaan harjottelemalla!! Sun pitää jatkaa just tätä rataa eteenpäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni, oon taas vähän myöhässä julkaisemassa näitä kommentteja, mutta noh, ilmeisesti parempi myöhään kuin ei milloinkaan.. : D Tottahan tuo on, joskin haukkujien huomiotta jättäminen ja heidän ilkeiden sanojensa sivuuttaminen vaatii aika kovaa itsetuntoa, jota multa ei välttämättä löydy. Mutta jea, jatketaan! : )

   Poista
  2. Se on kyllä totta ja eihän sellaista itsetuntoo keneltäkää löydy. Jotkut vaan piilottaa sen pahan olonsa :D Ja sitä itsetuntoa voi onneks aina kasvattaa! :)

   Poista
  3. Sinäpä sen sanoit, jotkut sen osaa piilottaa.. >.<

   Poista
 19. Ootpas saanut osaksesi tosi oksettavaa kommentointia ja lyttäämistä! Vaikea uskoa, että tuollaisia ihmisiä on olemassa o__o Että jos ei alottaessaan ole täydellinen niin pitäisi vaan lopettaa ja mennä nurkkaan häpeämään... Ja mua suututti erityisen paljon tuo että ihmiset oikein yritti estää sua oppimasta koska et jo osannut! Kiitos kun kirjoitit tämän merkinnän, ehkä joku on mennyt tästä itseensä ja tajunnut että tekee tollaista lyttäystä muille, tai ehkä joku tajuaa tämän merkinnän rohkaisemana olla luovuttamatta vaikka saa lyttäyskommentteja.

  Stay true, kuten tähänkin asti olet tehnyt haukkujista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseiset kommentit ovat oikeastaan siedettävimmästä päästä, paljon karkeampaakin settiä löytyy aikaisemmista postauksista vaikka millä mitalla, jotkut ovat jopa käyttäneet rutkasti aikaa artikkelimaisten kommenttien rustaamiseen, joissa käsittelivät mm. rumuuttani ym.. :D Mutta niinhän se tahtoo olla, että jonkin yrittämisestä ei tee vaikeaa niinkään yrittäminen itsessään, vaan se, kestääkö jatkuvaa lannistamista ynnä muuta mukavaa.

   Mutta yeah, I will!

   Poista
 20. Miä tänne ihan randomisti eksyin, mutta päätin jättää tsemppaukset, koska ihmisiä joilla on aivot ja asennetta pitää kannustaa. Ihanaa huomata, että päättäväisiä ihmisiä vielä on, jotka ei lannistu niin monista ilkeistä yksilöistä.

  Miä oon ite myös pitkään pohtinu miksi joillain on tarve lannistaa muita ja puuttua toisten elämään -usein juuri negatiivisesti. Miksei me vaan voida olla kavereita ja hyväksyä toisemme sellasina ku ollaan. Ei sun valokuvaus varmaan oo ketään oskaan henkilökohtasesti häirinny. Kummia ihmisiä.

  VastaaPoista