torstai 5. joulukuuta 2013

Meat is murder

Olen jo muutamien vuosien ajan noudattanut pollovegetaarista ruokavaliota, eli pysytellyt erossa punaisesta lihasta. Jonkin aikaa sitten päätin kuitenkin luopua lihasta kokonaan.

On mielestäni järjetöntä, että pelkästään Suomessakin teurastetaan vuosittain kymmeniä miljoonia eläimiä, joista useimmilla on tunne-elämä ja oma persoonallisuus. Eläimiä, jotka muistavat kasvoja ja paikkoja pitkään. Eläimiä, jotka osaavat ratkaista ongelmia, ja jotka ihmisen tavoin iloitsevat onnistuessaan. Ne pakotetaan elämään pienissä häkeissä joskus jopa koko kurjan elämänsä, jonka päätteeksi ne päätyvät muoviin pakattuina kauppojen hyllyille. 

Olen miettinyt pitkään, miksi voimme esimerkiksi tappaa sian ravinnoksemme ja se on ihan okei, mutta emme esimerkiksi koiraa tai kissaa? Esimerkiksi Facebookissa jaetaan jatkuvasti kuvia nelijalkaisten karvaturriemme kaltoinkohtelusta raivokkaiden kannanottojen säestämänä, mutta teuraseläinten epäinhimillisen julmasta kohtelusta viisveisataan. Eikö kaikki elämä olekaan arvokasta?

On totta, että Suomessa eläinten olot, luomutiloineen ja lakeineen, eivät ole yhtä kammottavat kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta kyseessä on silti sama asia. Olisitko muka onnellisempi saadessasi itsellesi hieman suuremman kopin ja hiukan ulkoilmaa, jos olisit joka tapauksessa olemassa vain tullaksesi syödyksi?

Mikä antaa ihmiselle oikeuden päättää mielivaltaisesti eläinten koko elämän lisäksi niiden kuolemasta? Miksi ihminen on oikeutettu kohtelemaan niitä kuinka vain tahtoo, ja sitten hymyssä suin kantamaan ne ruokapöytään? Yllättävän moni pitää tätä itsestäänselvyytenä. "Koska me ollaan ihmisiä ja ne on vaan eläimiä" ja "lihaa on aina syöty" lienevät useimmiten kuultuja vasta-argumentteja, melko ontuvia sellaisia. Jos tarkemmin ajatellaan, niin mieleeni ei juolahda ainuttakaan pätevää argumenttia lihansyönnin puolesta, entäpä teille?
Meat Is Murder
Joskus kuulee myös sanottavan, että miksi ihmeessä joku eläimien kohtalosta välittäisi, kun samaan aikaan ihmisiä nääntyy nälkään joka puolella Tellusta. Lihatuotanto on itse asiassa tekijä, joka suuresti edesauttaa tätä prosessia, sillä se kuluttaa kalorimääräisesti kolme kertaa enemmän kuin tuottaa. Rehu, jota teuraseläimille syötetään, kasvatetaan pelloilla, joita voitaisiin yhtä hyvin käyttää ihmisten ruokintaan. Tällöin kaikille riittäisi muonaa.

Tiedän, että siellä ruutujen takana lueskelee monta ihmistä jotka kuitenkin lihaa syövät, eikä tämän tekstin tarkoitus ole lietsoa vihaa teitä kohtaan, vaan ottaa kantaa ja näyttää kolikon kääntöpuoli. Arvelen myös, että joku huomauttaa siitä, kuinka tekopyhää on kirjoittaa tällaista tekstiä, kun kuvassani esiinnyn nahkatakkini verhoamana. Älkää huoliko, kyseessä on tekonahkainen muovitakki, no harm done.

Mikä on teidän mielipiteenne kyseisestä asiasta?

50 kommenttia:

 1. Mahtava teksti,otan kantaa.:) Mullekin tulee pian vuosi täyteen siitä kun aloitin itse kasvissyönnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :) Kivaa kuulla että muutkin ovat asian kannalla!

   Poista
 2. HYVÄ AKSU! :3 Olen ylpeä, että olet päättänyt liittyä kasvissyöjien klaaniin (vaikka itse syönkin silloin tällöin kalaa, etten saa b12-vitamiinin puutosta). Muista pitää huoli siitä, että saat tarpeeksi rautaa ja proteiinia, eli mässää papuja ja muuta :D Ja ei mitään lisättävää, asiaa puhut :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, sain kuulla samasta jutusta eilen parilta muultakin, mut enköhän mä händlää! : D Kiitostaaa Poona! :)

   Poista
 3. Ihmisten elimistö joutuisi koetukselle, sillä kasvisruokavaliosta ei saa kaikkia riittäviä ravintoaineita, mikä johtaisi siihen, että kaikki popsisivat useita pillereitä joka päivä. Maksa vaurioituu ja elimistölle tulee turhaa työtä poistaa pillereissä olevat haitta-aineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ihmisen elimistö joutuu suuremmalle koetukselle lihaa popsittaessa, sillä ihminen ei ole lihansyöjä, sen puolesta varmasti puhuu artikkeli jonka taannoin luin - mikäli ihminen söisi kolme viikkoa vain ja ainoastaan lihaa, hän kuolisi nälkään. Toki lihasta löytyy tiettyjä ravintoaineita jotka joutuu muuten pillereiden kautta hankkia, mutta itse olen valinnut tämän reitin ja aion sitä kulkea.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Puhu eläinten oikeuksien puolesta ---> mene liian pitkälle ---> ?

   Poista
 5. Itse lihansyöjänä olen sitä mieltä, että kaikki elämä on arvokasta ja lopettaisin kyllä lihan syönnin jos sillä saataisiin eläinten huono kohtelu loppumaan. Mutta toisaalta oon sen verran tunteeton paska, että mun mielestä myös "lemmikkieläinten" (koirat, kissat, hevoset tms.) sekä ihmisten syöminen on ok. En kyllä itse siirtyisi kannibalismiin muuta kuin pakosta, mutta jos joku tykkää niin miten vain. Ois aika hauska jos jossain ruvettais viljelemään ihmisiä muovipaketteihin kaupan hyllyille myyntiin. :--D No huhu ehkä en höpötä enempää, menee jo aika rajuks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh mutta, muutoshan lähtee aina liikkelle yhdestä ihmisestä, vaikka yksi seitsemästä miljardista saattaakin tuntua merkitsemättömältä. Jätän ehkä kommentoimatta tuota kannibalismijuttua, mutta onhan se totta että ihmisen eloonjäämisvietti on niin vahva, että viime kädessä saatetaan syödä vaikka lajitoveri pysyäkseen hengissä, esim. autiolle saarelle haaksirikkoutuessa tms.

   Poista
 6. Aivan samaa mieltä olen! Ja myös se, että miksi täällä suomessa ja monessa muusakkin maassa eutanasia on kielletty mutta eläimen voit viedä "piikille" milloin vain? Eikö se oo muka sama asia kuin eutanasia, koska esim koirillakin on tunne-elämä ja ne muistaa asioita ja oppii kaikkea. Ja silti sä voit viedä vaikka koiras lopetettavaks koska "se on kipeä", ja totuus voi olla ettet enää jakaa hoitaa vanhaa koiraas jolle voisit antaa hyvän loppuelämän ja onhan niille kipulääkkeitäkin jos tarvii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, mielestäni tuollainen eläimien esineellistäsen kaltainen toiminta on kyllä jotain niin....arggh. Ikään kuin kyseessä olisi vaikkapa jokin vanha tietokone josta ei olekaan enää niin paljoa iloa kuin sen ollessa uusi, joten se heitetään pois - koiran tapauksessa siis viedään piikitettäväksi.

   Poista
  2. Ottakaa huomioon että eläimiä viedään piikille (uskoakseni enemmän) sen takia että ne on nii vanhoja ja/tai sairaita ja kärsii, jolloin on tietysti oikein lopettaa lemmikin kärsimykset. Mutta oon kyllä samaa mieltä tuosta että turhaab eläinten piikittäminen, huhuh. Paitsi mielummin .piikille ku kiertoon

   Poista
  3. Totta, mutta ikävä kyllä jokaista systeemiä keksitään myös käyttää väärin.

   Poista
 7. se on elämän kiertokulku. satutaan vaa olemaan ravintoketjun huipulla. ihanku joku leijona tai muu peto ei söis ihmistä tai muuta eläintä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkiksi leijonaa ei voi verrata ihmiseen, sillä eläinkunta ei kuulu moraalin piirin, eläimet eivät kyseenalaista toimintansa oikeutusta, vaan toimivat kuten niille on luonnollista, ja se sallittakoon. Ne eivät voi myöskään valita toista vaihtoehtoa ja kävellä kauppaan ostamaan kasviksia. Ihmiset taas - miksi aiheutamme uskomatonta tuskaa ja kipua eläimille, kun meillä on lukemattomat muutkin mahdollisuudet ruokkia itsemme?

   Poista
 8. niin. ja jos ihminen ei ois pitäny tätä hippi ruokavalioo aikojen alussa ni laji ei ois iinä kehittyny niin pitkälle et voidaan valittaa eläinten tunteista internetissä

  niin ja tämä on sitten vaan mun mielipide

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että ihminen kehittyi nykyiselle tasolleen osaksi liharuoan avulla, mutta emme ole enää siinä vuosituhansien takaisessa tilanteessa että lihan syöminen olisi välttämätöntä - se on pikemminkin nautinto. Emme me tästä yhtäkkiä fiksummiksi muutu vaikka ahmisimme kymmenen karhua ja seitsemäntoista peuraa.

   Poista
 9. Jesss ihan mahtavaa kun joku osannut kirjoittaa mun ajatukset sanoiksi!! Itse kun saan jatkuvasti kuulla omasta kasvissyönnistä, eikä tule ymmärrystä sille miksi en syö lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen itsekin saanut kuulla, mutta jokaisen oma valintahan se on :)

   Poista
 10. En ala nyt haastamaan riitaa, vaan kerron nimenoman kolikon kääntöpuolen. Ensinnäkin eläin ei ajattele samallalailla kuin ihminen, vaan elää nimenoman siinä hetkessä. Edes teurasautossa tai hetkeä ennen hengenlähtöä teuraseläin ei ajattele 'se on menoa nyt', vaan korkeintaan ihmettelee vaihtunutta ympäristöä. Ja ihmiselle vallan antaa viidakon laki (nopeat syö hitaat ja sillai u know) Toisaalta suomalaiset syö vissiin liikaa punaista lihaa ja on kummallista, kun nautoja laitetaan täälläkin teuraaksi, mutta naudanliha tuodaan Brasiliasta. Lisäksi minä pidän lihasta. Se on minulle samallalailla herkkuruokaa kuin sinulle omat herkkusi. Btw ajattelet ajattelevasi vihreästi ja sinulla on tekonahkatakki? Aito nahkatakki mm. kestää paremmin ja maatuu satavarmasti! Kiitos tästä ajatuksia heräätävästä kirjoituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta esimerkiksi eläessään siinä hetkessä kun kävelevät peräkkäin kouruun jonka loppupääässä odottaa tainnutus, ne näkevät kuinka edelliselle yksilölle annetaan tainnuttava sähköisku ja sehän tietysti herättää suuret pelko- ja paniikkitilat. Aina tainnutus ei kuitenkaan edes onnistu, vaan joskus esimerkiksi nautojen kurkku revitään auki niiden ollessa vielä tajuissaan - silloin ne todellakin tiedostavat että "se on menoa nyt", roikkuessaan ylösalaisin ja äännellessään epätoivoisesti kun samaan aikaan valuvat tyhjäksi verestä. Noh, viidakon lakia on ehkä vähän huono soveltaa ihmisiin - me kun pidämme itseämme moraalisina olentoina, mutta eläimiä emme. Meidän tulisi siis olla kykeneviä tiedostamaan uskomattoman väkivaltainen vääryys, jonka kautta pihvimme pöytään kulkeuvat, ainakin näin itse ajattelisin. Totta, en mä ole tässä sormella osoittamassa jonkun toisen tekevän väärin syödessään sitä, vaan lihateollisuuden tekevän väärin valmistaessaan sitä äärimmäisen epäeettisesti. Ja en mä erityisen vihreästi sanoisi ajattelevani, mieluummin vain kannan päälläni muovia kuin kuollutta eläintä. Olen vielä vähän unenpöpperössä enkä oikein tiedä vastasinko liian kärkkäästi, mutta menköön :D

   Poista
 11. Itse olen ollut ylä-asteelta asti kasvissyöjä. Kalaa en kylläkään ole voinnut luopua ja joskuskin on tullut vähän takapakkiakin. Mutta siitä lähtien kun elämääni astui kaksi koiraa, olen enemmän karttanut lihaa. Tuleva eläinlääkäri siskoni kyllä mainitsi, että suomen naudalla on hyvät olot, mutta taas possujen ja broilerin kasvattamisessa on huomattavasti parantemisen varaa. Itse aloin syömään enemmän kasvisruokaa, ihan vaan siksi koska liha kyllästyttää, ja vanhempani olivat nuoruudessaan pitkään kasvissyöjiä, ja ovat innoissaan opettaneet minulle kasvisruokia. Mun mielestä lihan syömisessä ei ole mitään vikaa, enemmin katsoisin, että mistä se tulee. Itsekkin olen löytänyt netistä maatiloita joilta voi tilata laadukasta ja iloista luomulihaa, joka ei loppujen lopuksi ole kallista ollenkaan. En nyt tiedä tilataanko paljon tämmöisiltä tiloilta, mutta toivoisin, että ihmiset eivät niin helposti menisi kaupan lihatiskille. Lähiruokaa ja suomalaista ruokaa tulee tukea! Meilekkin tuli pakastimeen monen kilon verran poroa, jota ollaan ostettu tältä ihanalta poromieheltä jo vuosien aikana. Hän kyllä hoitaa laumaansa ja rakastaa elukoitaan. Toisaalta, mua ärsyttää ihmisten asenne kasvisruokaa kohtaan. Tietenkin se vaati tarkaillua siitä, että kaiken tarvittavan saa, mutta parhainta koko jutussa on se, kun kaiken saa tehdä itse ja tutustua ihan uuteen maailmaan! Koulunkin kasvisruoka on parantunut, mielummin syön sitä kun sitä toista. Koulussakin saisi olla enemmän kasvisruoka päiviä ja tulipa muuten mieleen, että eipä kotitalouden tunnilla puhuttu paljon kasvisruuasta. Joten, mielummin ottakaa ihmiset selvää mistä se ruoka tulee tai menkää mukavuus alueelta pois ja kokeilkaa jotain ihan uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen jollain lailla aina pitänyt lihansyöntiä eettisesti kyseenalaisena, jo ennen kuin tiesin mitä kyseinen sanaparsi tarkoittaa. Olin vain pitänyt kyseenalaisuuden pois mielestäni lihaa syödessäni, mutta sen järkevyys oli ehkä vähän niin ja näin. Muistan joitakin vuosia sitten syöneeni hotdogia, kun yhtäkkiä aloin miettimään sitä sikaa tai nautaa jota juuri olin vetämässä kitusiini ketsupilla kuorrutettuna. Sen jälkeen en enää hodareihin koskenut. Sama juttu oli maksamakkaran kanssa, lopetin sen syönnin oitis ehkä kuuden vuoden iässä kun tajusin kysyä että mistä tätä oikein valmistetaankaan. Ilmeisen vastauksen saadessani aloin pitää sitä varsin kuvottavana.

   Joka tapauksessa pidän ruokavalion valintaa henkilökohtaisena asiana, enkä siis mene valittamaan vaikkapa kavereille jos he päättävät pistäytyä kebabilla tai vastaavaa, sillä no, jokainen saa tietysti päättää omista elintavoistaan.

   Niinpä, mietityttää että mistähän kyseinen asenne on peräisin, koska suuri osa ihmisistä, jätkät varsinkin, tuntuvat suorastaan inhoavan kasvisruokaa sydämensä pohjasta. Tai no, kulttuurimme kyllä vähän pursuaa sitä "tosimies syö vain lihaa" -ajatusmaailmaa, johtuneeko siitä. Niin tai näin, kiitos kommentista!

   Poista
 12. Ihan mahtava teksti! Ite en oo ollu lihattomalla kovin kauaa, mutta kutienkin kasviksena mennään! c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonniiiin, hienoa kuulla! Kiitoskiitos! :)

   Poista
 13. Ite oon sitä mieltä, että liha kuuluu ihmisen ravintoo. Syöhän monet eläimetkin toisia eläimiä. Mutta siinä olen samaa mieltä, että eläimillä on nykyään aivan liian huonot olot tehotuotannossa. Vaikka ne luomutuotannossakin elävät vain tullakseen syödyiksi, niin ei se niitä eläimiä liikuta. Eläimet kun eivät ole tietoisia kuolemasta.

  Mut jokatapauksessa, kunnioitan sellasia ihmisiä jotka eivät syö lihaa eettisistä syistä. Kyllähän tosi moni puhuu siitä, kuinka eläimillä on huonot olot jne. mutta silti syövät lihaa hyvällä omalla tunnolla, se on aika tekopyhää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, melko useinkin itse asiassa kuulee puhuttavan kyseisestä asiasta, esim. koulussa etiikkaa käsitellessä ilmoille saatetaan laukoa rajujakin mielipiteitä esimerkiksi tehotuotantoa vastaan, mutta sama meno jatkuu silti ilman pienintäkään muutosta, kurjaa.

   Poista
 14. ui! Tosi hyvin kirjotettu ^^ On aina ihana kuulla ku joku rupee kasvissyöjäks :D Ite oon ollu kasvissyöjä parisen vuotta ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, kivaa kuulla että miellytti! : )

   Poista
 15. hieno teksti ja samalla kannalla ollaan!

  VastaaPoista
 16. Onko sulla ollu jo kutsunnat, aiotko mennä inttiin :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut ja en aio mennä, en liiemmin kannata armeijan kaltaista toimintaa jossa ihmiset ovat jokseenkin vain pelinappuloita.

   Poista
 17. Mun mielestä lihansyönti on ok, jos se eläin on eläny hyvän elämän, eikä sitä tapeta mitenkään kamalalla tavalla. Tehotuotanto on sit asia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vähän mietityttää että eiköhän näillä tehotuottajilla tunnu pienintäkään pistoa sydämessä o_o

   Poista
 18. Vau, siistiä että uskalsit valita kasvissyönnin, monesta ei oo siihen & tosi upee teksti! Ootko jättäny kaikki eläinkunnan tuotteet pois ruokavaliosta, vai käytätkö esim. maitoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kovasti! :) Jea käytän kyllä maitotuotteita, sillä ainakin tässä elämänvaiheessa mun olisi melko vaikeaa olla ilman/pysytellä niistä erossa : )

   Poista
 19. siis aattelen ihan samalla tavalla! hienoo tekstii! :)

  VastaaPoista
 20. Itse syön lihaa. Hieno kirjoitus kuitenkin, ja voisin sanoa, että tässä asiassa olen itse jonkin verran tekopyhä. Koiran- ja kissanomistajana periaatteessa sallisin niiden lihan syömisen, mutta se mitä tapahtuu maissa, joissa kyseistä asiaa tehdään, on hirvittävää. Koko teurastus- ja valmistusprosessi on erittäin rankkaa ja pahaa katseltavaa. Siispä toivoisin eläimille kivuttomampaa ja stressittömämpää loppua, vaikka ruoaksi päätyisivätkin. Pistää ärsyttämään ihmiset, jotka sulkevat silmänsä ja kieltävän asian. Samalla syön kuitenkin tehotuotettua lihaa. Possua, nautaa, broileri etenkin on suurta herkkua. Kalaa taas liian vähän. Enkä pysty kuvittelemaan, että siirtyisin kasvisruokavalioon. Yksinkertaisesti en vaan halua.

  Tiedostan eläinten huonot olot, eikä Suomessakaan ne aivan ihanteelliset ole, vaikkei ehkä aivan samaa luokkaa kuin Jenkeissä tmv. Toisaalta pitäisi päästä näkemään asiaa ihan konkreettisesti, jotta voisi antaa pitävän mielipiteen asiasta. En kuitenkaan usko, että teuraseläimillä on stressittömät olot, vaikka tuskin tiedostavat koko elinaikansa joutuvansa syödyksi. Elinympäristö tekee paljon ja vaikuttaa eläimen hyvinvointiin merkittävästi.

  Vaikka en aio lopettaa lihan syömistä, olen miettinyt, kuinka voisin hoitaa sen eettisemmin. Minä sallin metsämisen. Tämäkin toki herättää monenlaisia mielipiteitä ihmisissä, mutta esimerkiksi kannan pitämiseen kurissa tarvitaan metsästäjiä. Tottakai eläin kokee siinäkin stressiä, mutta eletty elämä ja lopulta kuolema ovat luonnollisempia kuin teuraseläimillä. Lisäksi nämä eläimet kokevat stressiä luonnossa myös ilman ihmisiä.

  Tällä hetkellä olen harmillisen välinpitämätön ja itsekeskeinen asian suhteen, mutta asiaa olen kuitenkin pohdiskellut. Ehkä omaan kotiin muuttaessa voi asiaan ruveta panostamaan enemmän. Ei sillä, että uskoisin pelastavani maapallon, mutta ainakin puhdistaisin omatuntoni ja mahdollisesti voisin kiinnostuneille näyttää esimerkkiä.

  Olen pitänyt tätä yleistyvää(?) kasvissyömistä hipstereiden(:D) hömppätouhuna, mutta nyt kun asiaa pohtii syvemmin, on kyseinen ilmiö oikeastaan ihan loistava juttu. Omilla valinnoillaan he tuskin vahingoittavat ainuttakaan perus-Penttiä, mutta uuden sukupolven eettisempi ajattelumalli voi todella joskus tulevaisuudessa parantaa maailmaa - edes hitusen. Mielestäni on ihan mukavaa, että eläimien oikeuksia ajatellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, löytyyhän netistä noita eläinaktivistisoluttautujien kuvaamia videoita lukuisilta teurastamoilta, ja ovat meinaan aika rankkaa nähtävää, eräs lihaa syövä ystäväni lopetti katsomisen alle minuutin jälkeen koska ei halunnut ajatella videota sitten myöhemmin syödessään liha-ateriaansa. Samaan asiaan liittyen, eräänä päivänä olin ystävieni kanssa grillillä syömässä (muut söivät, meikä oli pelikoneella). Testimielessä kysyin ystävältäni joka ahmi kiireellä lihapiirakkaansa, että tiedätkös mistä se on tehty. "Siinä on lihaa, emmä muuten tiiä." Kysyin, että no, haluatko tietää? Aloin sitten latelemaan muutamia valmistusprosessin vaiheita, johon ystäväni sitten tokaisi: "Lopeta! Lopeta, mä haluun syödä, ällöttävää." --> Mieleeni juolahti, että miksi ihmeessä syödä jotakin sellaista, jota ei ilkeäisi syödä mikäli samalla katoisi vaikkapa videota sen valmistuksesta.

   Yllämainittu tuntuu olevan itse asiassa melkoisen yleistä, sillä kukapa nyt haluaisi kuulla ällöttäviä yksityiskohtia herkullisesta kyljyksestään. Myönnän itsekin syyllistyneeni tähän aiemmin, kunnes kysyin itseltäni: "Mitä_järkeä_? Miksi työnnän suuhuni jotain jonka alkuperää en halua tietää?" Oikeastaan suutuin itselleni.

   Hmm, metsästyksestä mulla ei ole koskaan ollut mitenkään kovin myönteistä mielipidettä, sillä ala-asteen ja yläasteen ikätovereilleni se oli "hauska harrastus" ja jonkinlainen suuri osoitus miehuudesta. He kertoivat tarinoita, kuinka olivat esimerkiksi tahallaan ampuneet lintua siipeen ettei tämä pääsisi lentoon, ja sen jälkeen repineen sen raajat irti ja lopulta hyppineet linnun pään päällä. Toiset taas olivat onkineet kaloja, joiden sisuksiin olivat tunkeneet räjähteitä, sytyttäneet ja heittäneet menemään huvin vuoksi. En toki väitä, että epäkypsän nuorison "metsästys" olisi sitä mitä sanan todellinen merkitys kertoo, mutta mikäli moista julmuutta harrastaa koko nuoren ikänsä, tuskin se kovinkaan helposti jää pois, mikäli metsästysharrastustaan jatkaa. Vanhempana saattaa jopa keksiä "luovempia" keinoja kiduttaa saalistaan. Tosin pelkkää spekulaatiotahan tämä on.

   On muuten hassua, että munkin näkemys kasvissyönnistä oli vielä muutamia vuosia sitten jotakuinkin samanlainen kuin mainitsemasi. Onko sitä sitten kasvanut sellaiseen kulttuuriin, jossa yleinen mielipide on tällainen, vai lieneekö se vain sattumaa, hmm.

   Ja no, yksilöistähän jokainen muutos lähtee, haluaa sitä sitten poistaa maailman epäoikeudenmukaisuuden taikka pysäyttää ilmastonmuutoksen. Kumpi tahansa kuulostaa kieltämättä mahdottomalta tavoitteelta, mutta se, että tekee jotain, on aina parempi kuin se ettei tee mitään :)

   Poista
 21. Mua alko ahistaa toi kuva, vaikka aika "pelottavan" jännästi muokatta!
  Kirjotat täyttä asiaa, täällä yksi tyttönen joka aivan samaa mieltä asiasta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, kuvan olikin tekstin ohella tarkoitus herättää tunteita! Kivaa kuulla :) !

   Poista
 22. Mun mielestä ihmisen on vaan tarkoitus syödä lihaa, niinkun vaikka leijonan. Ei me oltais lajina varmaan kovin vahvana selvitty täysin ilman lihaa. Mutta tuosta lihan tuotannosta oon samaa mieltä, ihan perseestä ja mun mielestä vähän jumalan leikkimistä. Itekki oon kasvissyöjä, mutta syön metsästettyä lihaa joka on saanut elää elämänsä vapaana luonnossa, ja jonka elinpäiviä ihminen ei oo laskenu ja päättäny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, itse en ehkä sanoisi ihan noin, sillä ihminenhän on periaatteessa kuitenkin kasvissyöjänisäkäs, jos näin biologisesti ajatellaan. Mikäli olisimme lihansyöjiä kuten leijona, voisimme syödä/söisimme raakaa lihaa sairastumatta tai saamatta siitä vähintäänkin vatsanpuruja. Lihamme täytyy kuitenkin kypsentää keinotekoisesti jotta edes kykenemme sitä syömään. Kuten myös aiemmin tässä kommenttiketjussa mainitsin, on totta, joskin joiltain osin kiistanalaista, että ihminen kehittyi nykyiselle tasolleen osaksi liharuoan ansiosta, mutta emme elä enää niitä aikoja, jolloin tämä olisi välttämätöntä kehityksemme kannalta.

   Metsästyksestä, jonka tarkoituksena on riistanhankinta, ei mulla oikeastaan ole vedenpitävää mielipidettä, koska mieleeni tulee väistämättä ensimmäisenä metsästys huvittelutarkoituksessa, harrastuksena muiden joukossa, joka on mielestäni jokseenkin väärin.

   Ja tarkoituksenani ei ole nyt haastaa riitaa, mutta ehkä olet enemmänkin semivegetaristi, koska lihaa syövä kasvissyöjä ei oikeastaan ole kasvissyöjä, olipa lihan alkuperä sitten mikä hyvänsä :P

   Poista
 23. Jotenkin ahdistavan pysäyttävä kuva, hyvällä tavalla siis.
  Itse olen ollut kuukauden syömättä lihaa - jeii. Lihan syönti, tai oikeastaan sen tuottaminen, on aina aiheuttanut ristiriitaisia tunteita, joten ajattelin olla väliaikaisesti/loppuelämän syömättä lihaa. Lihattomuus on yllättävän helppoa, suosittelen kaikkia kokeilemaan edes viikoksi!

  VastaaPoista